Februári időjóslás, népi bölcsességek, hiedelmek
2019. február 15. írta: Lélektündér Művészetterápia

Februári időjóslás, népi bölcsességek, hiedelmek

„Ha február enyhe, annak márciusban látjuk a kárát.”

„Ha a február hideg, fagyos, bőséges búzatermést hoz.”

„Amennyi ködös nap van februárban, annyi esős nap lesz nyáron.”

06_hovirag.jpg

Felmenőink idejében még nem lévén hosszú távú időjárás előrejelzés, az általános jelenségek gondos megfigyelésével igyekeztek kérdéseikre választ kapni. Ilyen módon alakultak ki az alábbi az időjárásra vonatkozó mondások egy jó része is.

A megfigyeléseiket dátumokhoz, leginkább valamilyen jeles naphoz kötötték, és az éppen aktuális időjárásból próbálták kikövetkeztetni, hogy mire számíthatnak hosszabb-rövidebb távon. Februárra vonatkozó időjósló dátumok

A medve jóslata - február 2.

E napon a téli álmából ébredő medve kijön a barlangjából, ha napos időt talál, s meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Ha a medve borús időre ébred, úgy mancsaival kitörli az álmot és nem megy vissza barlangjába, hanem elindul táplálék után, vagyis vége a téli időjárásnak, közel van a tavasz.

Gyertgyaszentelő jóslat – február 2.

Ha csak délelőttre is kisüt a nap, vagy a misén az oltárnál éri a papot, akkor „akárcsak farkas ordítana, olyan hidegek következnek utána”. Ha szenteléskor szépen égnek a gyertyák, sok méz lesz az évben. Ha a gyertyák szentelés közben elalszanak, sem mézből, sem másból nem lesz jó termés.

Balázs jóslata – február 3.

Ha esik az eső, nyár elején a jég verheti el a termést. Arról nem szól a fáma, hogy mi történik, ha hó hull alá az égből.

Dorottya jóslata – február 6.

„Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” Ez a mondás azt jelenti,hogy ha Dorottya napján fagy van, akkor rá tíz napra megjön az enyhülés.

Bálint jóslata – február 14.

„Száraz, hideg a levegő, bő termést hoz ránk az idő!” – tartja a mondás.

Ha a vadgalambok visszatérnek, akkor már közeleg a tavasz.

A hagyomány szerint ez a nap igen alkalmas a „tyúkültetésre”. De mindig csak páratlan számú tojást lehetett tenni a fészekaljba.

Zsuzsanna jóslata – február 19.

Ezen a napon a pacsirtákra kell figyelnünk. Ha a madár magasan repül, akkor jó idő várható, ha meg is szólal, akkor szinte biztosan itt a tavasz, Zsuzsanna elviszi a havat és zöldelleni kezd a fű, és akkor gazdag lesz a termés. Viszont, ha a pacsirták Zsuzsanna nap előtt kezdenek el énekelni, akkor bizony ahány nappal előtte szólalnak meg, annyival hallgatnak még utána, mert addig még hideg lesz.

Mátyás – február 24.

Ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát. Ugyanakkor „Mátyás, Gergely két rossz ember”, figyelmeztették egymást a gazdák. Ezzel arra utaltak, hogy csak óvatosan kezdjük a tavaszi munkákat, mert ezeken a napokon még nagy hidegre lehet számítani, mert „Mátyás, ha e napon jeget talál, töri, de ha nem talál, akkor csinál”.

Ezen a napon a nagy hideg jó termést ígér, a szeles idő viszont kevés tojást.

süti beállítások módosítása